?

Hvorfor klør jeg etter sukkerinntak?

Kvinne 22 . 06 Mai 2020
Spørsmål

Hei. Hver gang jeg inntar mat eller drikke som inneholder sukker f.eks. Appelsinjus, frukt, sjokolade osv. Så får jeg kløe i føttene og underlivet. Men når jeg kutter ut sukker helt så får jeg ingen kløe. Jeg hadde neglsopp og fotsopp før og tok terbinafin mot dette i flere måneder helt til soppen forsvant. Men kløen i føttene og underlivet har ikke gått bort. Jeg har tatt blodprøve og urinprøve og fant ut at jeg hverken har diabetes eller sukkersyke. Altså jeg har normal urinprøve og normalt blodsukker og langtidssukker. Jeg er en ung jente (tidlig 20 årene) som har aldri hatt alvorlige sykdommer før og blir nesten aldri syk. Men denne kløen har vært et problem for meg de siste årene. Hva kan være årsaken og hva skal jeg testes for neste gang jeg besøker legen?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei 

 

Symptomet du beskriver er litt uvanlig når diabetes er utelukket, og du ikke lenger har sopp. Det er vanskelig å gi deg noen eksakt forklaring. Kroppen er en veldig avansert konstruksjon, bare det å innta mat setter i gang komplekse mekanismer og signalstoffer i kroppen. Vi har enda ikke kartlagt eller fullt ut forstått alt som foregår selv ved en så vanlig prosess. Siden vi er bygget forskjellig er det også mange individuelle variasjoner mellom mennesker som kan være sjeldne eller unike. Jeg gjenkjenner ikke symptomet du beskriver som knyttet til noen spesiell sykdom, når de førstnevnte sykdommene er utelukket allerede. Man kan imidlertid ha uvanlige (men til syvende og sist harmløse) kroppslige plager slik du beskriver uten at det finnes "sykdom" per se som vi kjenner årsak til eller kan behandle direkte, eller som kan gi den som har det noen videre skade. Ofte kaller vi en slik tilstand med uvanlig reaksjon på mat "intoleranse" bare for å sette ord på det.

Når du inntar raske karbohydrater vil kroppen respondere annerledes med signalstoffer og insulinsbehov, enn om du spiser noe annet med mer protein, fett eller mer tregt fordøybare karbohydrater. Blodsukkeret ditt vil også kunne ha en raskere topp, selv om du ikke har det vi kaller diabetes. Svaret på gåten ligger vel her et sted med de avanserte biokjemiske prosessene. Kanskje er det signalstoffer i blodet som er involvert i fordøyelsen, eller litt høyere blodsukker i seg selv, som av en eller annen grunn trigger nervereseptorer i huden din og forårsaker kløe?

Jeg kjenner ikke til noen test utover det man har gjort av prøver allerede som kan gi deg noe mer svar. Praktisk sett om noe slikt fantes ville den ikke kunne fortalt deg noe mer enn du allerede vet og har erfart; sukkerinntak forårsaker kløe hos deg. Det er uansett trolig at hva enn det skyldes, så er det ikke noen kjent kur for en slik tilstand; annet enn å unngå mat som trigger symptomene. 

Dersom du savner søt smak til mat kan en forsøke kunstige søtningsstoffer. (aspartam, sukkerin etc) Det er sannsynlig dette ikke vil gi deg plager da disse stoffene ikke fordøyes eller gir topper i blodsukker. Det regnes trygt, og du unngår også tomme kalorier

Lykke til!

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?